11 Mayıs 2018 Cuma

Çiğdem

Çiğdem
Çiğdem
.

Çiğdem bitkisi çiçeklerini korumak için geceleri ya da kötü havalarda kapanır, güzel ve güneşli havalarda ise güzelliklerini sergiler. Eşsiz görünümü ile insanları kendine hayran bırakan bu çiçek ayrıca ülkemizde çiğdem pilavı, çiğdem aşı ve çiğdem sütlüsü gibi yemeklerde kullanılır. Çiğdem tüketiminin acil olarak denetim altına alınması gerekmektedir.

Güney Avrupa ülkelerinde ve Orta Asya’da yetişen bir ilkbahar çiçeğidir. Özellikle dağlarda, çimenlerin arasında çıkar. Bahçelerde ve parklarda özel olarak da yetiştirilir İlkbaharda, karlar erimeye başlar başlamaz, ilk beliren bitkilerden biri de çiğdemdir.
Çiğdem, soğandan yetişen bir bitkidir. Sapı kalın ve kısadır, yaprakları geniş çimen yapraklarına benzer. Çiçek küçük bir lale biçimindedir, altı yapraklıdır. En çok sarı, eflâtun ve beyaz renklerine rastlanır.
Çiğdem, eski Yunanlılar zamanından beri yetiştirilen ve sevilen bir çiçektir. Hatta Yunan mitolojisinde bir hikayesi vardır Bu hikâyeye göre su perisine aşık olan küçük Yunanlı bir çocuğu, tanrılar çiğdem çiçeği haline getirmişlerdir.

Çiğdemin bir de son baharda yetişen bir türü vardır. Bu tür en çok İran’da görülür. İlaç yapımında, pastaların, şekerlerin renklendirmesinde, zerdede kullanılan safran, sonbaharda çıkan çiğdemin tohumlarından elde edilmektedir. Çiğdem, bir çeneklilerin zambakgiller familyasındandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bitkilerin Önemi

Merhaba. Ben Bursalı Bloggerların Açtığı Bir Web  Sitesiyim Size Bitkilerin Önemini Ve Nesli Tükenme Tehlikesi Yada Nesli Tükenen Bitkil...